Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@20:02:14 GMT

شایع‌ترین علت بیماری‌های نوروژنیک چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۸۹۹۸۳

شایع‌ترین علت بیماری‌های نوروژنیک چیست؟

یکی از برجسته‌ترین نشانه‌های مشترک بین انواع بیماری‌های نوروژنیک شامل آلزایمر، پارکینسون و بیماری ALS التهاب وابسته به میکروگلیاها است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سلول‌های میکروگلیا یکی از سه دسته سلول گلیال سیستم عصبی مرکزی (CNS) است. سلول‌های مزبور که ۱۲ درصد از حجم مغز را به خود اختصاص می‌دهند، در واقع ماکروفاژهای CNS هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این سلول‌ها در یک مغز سالم در حالت استراحت بوده، شکلی منشعب و شاخه شاخه دارند و به عنوان ناظر ایمنی در مغز عمل می‌کنند. سلول‌های مزبور هنگام حمله یک عامل بیماری‌زا یا ایجاد جراحت در مغز، فعال شده و با تغییر مورفولوژیکی از حالت منشعب به حالت آمیبی شکل، با فعالیت فاگوسیتوزی خود عوامل بیماری‌زا و سلول‌های مرده را پاک‌سازی می‌کنند،. همچنین سلول‌های میکروگلیا با تولید سیتوکین‌ها و کموکین‌های التهابی، سایر سلول‌های سیستم ایمنی اعم از ذاتی و اکتسابی را به ناحیه آسیب دیده فرا می‌خوانند تا عامل بیماری‌زا هر چه سریع‌تر سرکوب شود.

تصور بر این است که حضور طولانی مدت عامل بیماری‌زا یا آسیب مغزی و نیز از کنترل خارج شدن سیستم تنظیمی سلول‌های میکروگلیا، منجر به تولید و ترشح بیش از حد فاکتورهای التهابی توسط سلول‌های مزبور شده و نه تنها عوامل عفونی، بلکه سلول‌های عصبی زنده نیز آسیب دیده و یا کشته می‌شوند که اصطلاحاً به این شرایط التهاب عصبی گفته می‌شود، شناسایی مسیرهای سیگنالینگ درگیر در مرگ نورون‌ها در اثر التهاب عصبی راه را برای پیشرفت راهکارهای درمانی جدید در معالجه بیماری‌های مخرب عصبی می‌گشاید. در خصوص سلول‌های میکروگلیا و عملکرد آن‌ها با علی مقیمی، کارشناس ارشد بیولوژی سلولی و مولکولی پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان، برنده جشنواره پایان نامه‌های برتر ایران و جایزه ویژه پروفسور حسابی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

عملکرد سلول‌های میکروگلیا در بدن چگونه است؟

سلول‌های میکروگلیا، فاگوسیت‌های تک هسته‌ای واقع در سیستم عصبی مرکزی هستند و عملکرد آن‌ها شامل عرضه آنتی‌ژن، تولید سایتوکاین و کموکاین، ترشح فاکتورهای نوروتروفیک و فاگوسیتوز برای خارج کردن سلول‌های مرده و پاتوژن‌ها است و می‌توان این پاسخ را جزئی از سیستم ایمنی ذاتی به حساب آورد. سلول‌های میکروگلیا سلول‌های غیرعصبی و غیرآستروسیتی هستند و به دو فنوتیپ التهابی (M۱) و ضد التهابی (M۲) طبقه‌بندی می‌شوند. بر اساس مطالعات انجام گرفته یکی از برجسته‌ترین نشانه‌های مشترک بین انواع بیماری‌های نوروژنیک شامل آلزایمر، پارکینسون و بیماری ALS التهاب وابسته به میکروگلیاها است.

فعالیت بیش از حد سلول‌های میکروگلیا و آستروگلیا در سیستم عصبی مرکزی منجر به چه واکنشی در بدن می‌شود؟

فعال شدن میکروگلیا در زمان التهاب و بیماری جزو اصلی التهاب عصبی در سیستم عصبی مرکزی است و دو عامل مهمی که در روند پیشرفت اکثر بیماری‌های مخرب عصبی دیده می‌شود، استرس اکسیداتیو ناشی از تولید گونه‌های فعال اکسیژن و التهاب عصبی ناشی از فعالیت بیش از حد سلول‌های میکروگلیا و آستروگلیا در سیستم عصبی مرکزی است.

سلول‌های میکروگلیا با فنوتیپ M۱ و M۲ چگونه در ایجاد التهاب و ترمیم زخم مؤثر هستند؟

تصور بر این است که حضور طولانی مدت عامل بیماری‌زا یا آسیب مغزی و نیز از کنترل خارج شدن سیستم تنظیمی سلول‌های میکروگلیا، منجر به تولید و ترشح بیش از حد فاکتورهای التهابی توسط سلول‌های میکروگلیا M۱ شده و نه تنها عوامل عفونی، بلکه سلول‌های عصبی زنده نیز آسیب دیده و یا کشته می‌شوند و در نتیجه می‌توانند عفونت عصبی را القا کنند. در این صورت باعث ایجاد یک چرخه معیوب بین مرگ نورونی و التهاب می‌شوند و بعد از فعال شدن حالت کلاسیک، یک فاز ترمیم و ضد التهابی توسط فنوتیپ M۲ به سرعت شروع می‌شود که منجر به التیام زخم و حفظ حالت پایدار بافت می‌شود.

شایع‌ترین علت مرگ در بیماری‌های "نورودژنریتیو" چیست؟

نورون‌ها به علت فعالیت متابولیکی قوی در ارتباط با سطوح بالای رونویسی، مصرف بالای اکسیژن و دفاع ضعیف آنتی اکسیدانی، بسیار آسیب‌پذیر هستند. شایع‌ترین علت مرگ در بیماری‌های نورودژنریتیو، از طریق مسیر آپوپتوزی میتوکندریایی است. بنابراین داروها و ترکیبات ضد آلزایمری و آنتی اکسیدانی به علت ماهیت شیمیایی خود می‌تواند نسبت میکروگلیای M۱ به M۲ و به دنبال آن عملکرد سیستم ایمنی مغز را تحت تأثیر قرار دهد و سبب کنترل آسیب‌پذیری نورون‌ها و مانع التهاب شوند.

اثرات محافظتی عصبی فرولیک اسید چه کاربردی دارد؟

یکی از آنتی اکسیدان‌هایی که اثرات قوی محافظتی عصبی دارد، فرولیک اسید است. فرولیک اسید یک فنول گیاهی موجود در دیواره سلولی بعضی گیاهان و همچنین در فیبر غذایی با منشأ گیاهی مانند سبوس برنج و گندم است و بسیاری از خواص دارویی آن از جمله تکثیر سلول‌های پیش ساز عصبی، فعایت‌های ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و محافظت کننده عصبی آن اثبات شده است. همچنین اثرات محافظت کننده عصبی فرولیک اسید در بسیاری از مطالعات تجربی از جمله آسیب مغزی، ایسکمی نخاعی و آسیب شناسی شبه آلزایمر گزارش شده است. آنتی اکسیدان فرولیک اسید می‌تواند التهاب عصبی و فعالیت سلول‌های میکروگلیا را کنترل کند.

اسید فرولیک در چه مواد غذایی وجود دارد؟

حبوبات مانند لوبیای سفید غنی‌ترین منبع اسید فرولیک بوده و در دانه گندم، اسید فرولیک به پلی ساکارید دیواره سلولی متصل است که می‌تواند در روده کوچک آزاد شده و جذب شود. همچنین اسید فرولیک دارای اثرات سرکوبگر در برابر چاقی و فشار خون خواهد بود و اگر به همراه ویتامین‌های E و C به صورت موضعی روی پوست استفاده شود، ممکن است استرس اکسیداتیو و تشکیل دایمرهای تیمین را در پوست کاهش دهد. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که مکمل‌های خوراکی فرولیک اسید می‌تواند تولید ملانین را در فرایند سفید شدن پوست مهار کند.

کد خبر 454127

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آلزایمر بیماری آلزایمر پارکینسون سلول های عصبی مغز پژوهشکده رویان پژوهشکده زیست فناوری رویان پژوهشکده زیست فناوری رویان اصفهان رويان اصفهان بیماری های نوروژنیک سلول های میکروگلیا سیستم عصبی مرکزی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سیستم عصبی مرکزی سلول های میکروگلیا عامل بیماری زا التهاب عصبی بیش از حد سلول ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۸۹۹۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خوراکی‌هایی که بهتر است با معده خالی خورده نشوند

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، صبحانه وعده غذایی است که معمولاً با معده خالی مصرفش می‌کنیم و فقط سالم‌بودن غذا نیست که اهمیت دارد. بلکه هدف این است که بدانیم چگونه از غذایی که می‌خوریم بهترین بهره را ببریم و به گوارش و جذب غذا کمک کنیم تا مواد مغذی آن به بهترین شکل به بدنمان برسد.

بیشتر بخوانید: طب ایرانی برای فصل بهار چه توصیه‌هایی دارد؟
آبمیوه‌ها

برای بعضی‌ها، آبمیوه پای ثابت رژیم غذایی است. اما آبمیوه با معده خالی می‌تواند فشار بسیار زیادی به پانکراس یا لوزالمعده وارد کند. قند آبمیوه که به‌صورت فروکتوز است می‌تواند بر کبد نیز تأثیر منفی بگذارد.

شاید آبمیوه انتخاب سالمی به نظر برسد؛ اما شواهد علمی نشان می‌دهند طی فرایند آب‌گیری میوه‌ها، فیبرهای سالمی که در پالپ و پوست میوه وجود دارند جدا می‌شوند. این اتفاقی که برای فیبر میوه می‌افتد باعث بالارفتن بیشتر قند خون شما نسبت به زمانی می‌شود که خود میوه را به‌صورت کامل می‌خورید؛ بنابراین خوردن آبمیوه می‌تواند شما را مستعد دیابت یا کلسترول بالا کند.


مرکبات

میوه‌های مرکباتی مانند پرتقال و گریپ‌فروت و گوآوا هر چند ویتامین C بالایی دارند اما می‌توانند تولید اسید را در معده افزایش دهند و ریسک گاستریت و زخم معده را بالا ببرند. میزان بالای فیبر و فروکتوز موجود در میوه‌های مرکباتی، درصورتی‌که با معده خالی مصرفشان کنید، می‌تواند سیستم گوارشتان را کُند کند. توصیه می‌کنیم این میوه‌ها را بعد از صبحانه مصرف کنید.


قهوه

متأسفانه این نوشیدنی محبوب و پرطرفدار اگر با معده خالی مصرف شود می‌تواند موجب اسیدی شدن معده شود، زیرا تولید هیدروکلریک‌اسید را در سیستم گوارش افزایش می‌دهد که عاملی برای گاستریت خواهد بود.

هرچند موز به‌طورکلی میوه‌ای سالم و بسیار مفید است؛ اما برخی از افراد اگر با معده خالی موز بخورند به دلیل پتاسیم و منیزیم زیاد موجود در موز دچار ناراحتی معده خواهند شد

چای

چای هم مثل قهوه، یک نوشیدنی بسیار پرطرفدار خصوصاً برای صبحانه است. اما مطالعات نشان می‌دهند نوشیدن چای با معده خالی در برخی افراد می‌تواند سبب تحریک معده شود. مصرف چای با معده خالی ممکن است باعث تهوع و سوزش معده شود و دلیلش هم تانین موجود در چای می‌باشد.


غذاهای تند و پرادویه

هرگز برای صبحانه غذای تند و ادویه‌دار نخورید. چون مخاط معده تحریک شده و احساس ناراحتی به شما می‌دهد و بر گوارشتان اثر منفی می‌گذارد.


غذاهای چرب

غذاهای سرخ شده و چرب گزینه‌های خوبی برای صبحانه نیستند. محتوای زیاد چربی در غذا می‌تواند برای معده‌ای که خالی بوده، نفخ و احساس بدهضمی ایجاد کرده و باعث بی‌حالی شود.


نوشابه‌های گازدار

نوشابه‌های گازدار و سودا باعث نفخ در گوارش می‌شوند و احساس ناراحتی به شما می‌دهند. ضمناً قند بالای موجود در این نوشیدنی‌ها باعث افزایش فوری قند خون شده و به دنبال آن، افت ناگهانی قند خون و احساس بی‌حالی و بی انرژی بودن اتفاق خواهد افتاد.


نان‌های شیرین و غلات صبحانه شیرین

نان‌های شیرین و فانتزی، انواع کیک و دونات و غلات فوری و شیرین گوناگونی که برای صبحانه وجود دارند می‌توانند یک انرژی فوری به شما بدهند، اما این مواد غذایی اغلب پُر از قندهای تصفیه شده‌اند. این خوراکی‌های شیرین می‌توانند سطح قند خون را ناگهان بالا ببرند و متعاقباً با افت ناگهانی، احساس بی‌حالی و خستگی به شما بدهند.


موز

هرچند موز به‌طورکلی میوه‌ای سالم و بسیار مفید است؛ اما برخی از افراد اگر با معده خالی موز بخورند به دلیل پتاسیم و منیزیم زیاد موجود در موز دچار ناراحتی معده خواهند شد.


ماست

مصرف محصولات تخمیری شیر مانند ماست با معده خالی باعث می‌شود باکتری‌های اسیدلاکتیک موجود در ماست به دلیل بالابودن سطح اسید معده خالی، بی‌اثر شوند. ضمناً به‌خاطر بالابودن سطح اسید، معده هیدروکلریک تولید می‌کند که باعث اسیدیته محیط معده می‌شود.


سالاد

سبزیجات خام مورد مصرف در سالادها می‌توانند برای ناهار انتخاب بهتری باشند. سبزیجات خام پُر از فیبر هستند که می‌تواند فشار زیادی به معده خالی وارد کرده و باعث شکم‌درد و نفخ شود. مثلاً گوجه‌فرنگی حاوی تانیک اسید است که در تماس با آنزیم‌های گوارشی در معده می‌تواند ناراحتی‌هایی در معده ایجاد نماید.


خیار

معده شما در ابتدای روز نمی‌تواند به‌اندازه کافی آنزیم تولید کند. در نتیجه واردکردن خیار به معده خالی کار معده را برای هضم خیار سخت می‌کند و باعث ناراحتی معده می‌شود. خیار را به‌عنوان میان‌وعده یا بعد از ناهار مصرف کنید.


فرآورده‌های لبنی

محصولات لبنی مطمئناً بدترین غذاها برای معده خالی نیستند؛ اما اگر می‌خواهید در صبحانه لبنیات هم مصرف کنید به مقدار کم مصرف کنید. زیرا همان‌طور که در مورد ماست گفتیم، باکتری‌های مفید موجود در لبنیات به‌واسطه اسید معده خالی تخریب می‌شوند.

توصیه‌های پایانی

خیلی خوب است که روزتان را با یک لیوان آب ولرم شروع کنید تا کمک اساسی به شروع گوارشتان کنید. صبحانه‌ای که می‌خورید باید شامل پروتئین و فیبر و چربی‌های سالم باشد تا یک انرژی یکنواخت به شما بدهد.

انتهای پیام/

کد خبر: 1229113 برچسب‌ها دانستنی ها

دیگر خبرها

  • آغاز برداشت گل گاوزبان اشکو در نکا
  • علائم شایع کم کاری تیروئید را بشناسید
  • یک موضوع مهم درباره آلرژی که خیلی‌ها نمی‌دانند
  • یک موضوع مهم درباره آلرژی که خیلی‌ها نمی‌دانند | در مواجهه با آلرژی برخی پزشکان، بیماران را دچار سوءتغذیه می‌کنند
  • خوراکی‌هایی که بهتر است با معده خالی خورده نشوند
  • این ویتامین‌هادر کاهش یبوست موثر هستند
  • اخراج عالیشاه درست بود/ بازیکنان قصد عصبی کردن داور را داشتند
  • با التهاب چشم، ناشی از حساسیت چه کنیم‌؟
  • اگر معده درد یا رفلاکس معده دارید، این مطلب را بخوانید
  • یافته‌های پژوهشگران برای افزایش ظرفیت دیالیز برای بیماران